РАУ перевірить справедливість застосування формули оплати БВПД | НААУ

РАУ перевірить справедливість застосування формули оплати БВПД

Анонс
16:58 Чт 25.04.24 8322 Переглядів
Версія для друку

Тлумачення центром безоплатної вторинної правничої допомоги норм щодо оплати послуг адвокатів, які надають БВПД, протиставило інтереси адвоката інтересам його підзахисного у кримінальній справі.

На прохання адвоката проблему розгляне Рада адвокатів України під час чергового засідання, яке заплановане на 30 квітня.

Адвокат подала до регіонального центру безоплатної вторинної правничої допомоги акт наданих послуг та розрахунок розміру винагороди у кримінальному провадженні на стадії досудового розслідування з урахуванням десяти епізодів правопорушень. Але чиновники визначили, що розрахунок має здійснюватися виходячи лише з двох епізодів.

Річ у тім, що постанова Кабміну від 17.09.2014 №465 «Питання оплати послуг та відшкодування витрат адвокатів, які надають безоплатну вторинну правничу допомогу» для розрахунку виплат передбачає спеціальну формулу, яка зокрема враховує ступінь тяжкості інкримінованого злочину за кожним епізодом.

Одним із злочинів, у вчиненні яких підозрювалася особа, був незаконний збут психотропних речовин. Кожен з епізодів порушення був внесений до ЄРДР, адже факти збуту характеризувалися окремим часом, місцем способом вчинення та мали власний предмет доказування. Крім цього кожен факт був окремою достатньою підставою для притягнення особи до відповідальності.

Але в центрі БПД вирішили, що це було продовжуване правопорушення. І згідно з правилами, якщо в матеріалах провадження правопорушення трактується як продовжуване, то під час розрахунку винагороди воно приймається як один епізод. Але ж такий підхід применшує виконаний адвокатом обсяг роботи. А оцінка цього обсягу як одного епізоду, явно не відповідає меті реальної диференціації оплати послуг в залежності від обсягу наданих послуг.

А якщо адвокат зголосилася на поставлення у вину клієнту ознаки повторності (щодо кожного епізоду), це б вирішило проблему оплати, але обтяжило кримінальну відповідальність підзахисного.

Крім цього, на засіданні 30 квітня члени Ради адвокатів України також розглянуть питання видачі посвідчень помічника адвоката встановленого зразка та пропозиції змін до Положення про внески на забезпечення реалізації адвокатського самоврядування.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

За кордоном

Розірвання шлюбу за кордоном: що варто знати українцям

Процедура розірвання шлюбу, якщо один із подружжя знаходиться за кордоном, має певні особливості. Поради українцям у разі розлучення дали адвокати на прикладі Великої Британії.

14:42 Пн 13.05.24 1613

Регіони

На Запоріжжі рада адвокатів створить свій музей адвокатури

У Запоріжжі вивчать наявні в архівах матеріали з історії адвокатури, здійснять їх копіювання, опрацювання та систематизацію з метою підготовки статей та книг. Також при Раді адвокатів регіону створять музей адвокатури.

9:53 Пт 10.05.24 6309

Гарантії діяльності

Адвокатам дадуть поради, як реагувати на протиправні дії ТЦК

У Національній асоціації адвокатів України підготують методичні рекомендації щодо алгоритму дій адвокатів у разі посягання на їхні професійні права з боку представників державних органів, зокрема ТЦК, під час надання правничої допомоги клієнтам. До роботи долучать ради адвокатів регіонів.

14:12 Чт 09.05.24 12890

Законодавство

Відповідальність за перешкоджання праву особи на захист слід…

Останнім часом в Україні почастішали випадки перешкоджання громадянам в реалізації їх конституційного права на захист. Такі протиправні діяння вчиняються службовими особами, зокрема військовослужбовцями ТЦК та СП. Їхня суспільна небезпечність істотно підвищується в умовах воєнного або надзвичайного стану, під час якого право людини на захист не може бути обмежено.

13:03 Чт 09.05.24 8207

Гарантії діяльності

Тиск на адвокатів – показник порушення прав людини в Україні, - НААУ

Зростання тиску на адвокатуру загрожує погіршенням стану дотримання прав людини в Україні. Статистика порушень гарантій адвокатської діяльності свідчить про загрозливу ситуацію для ефективної і безпечної професійної діяльності захисників.

11:18 Чт 09.05.24 11617

Гарантії діяльності

Як діяти, коли суд намагається усунути незручного адвоката?

Одним із найчастіших порушень, яких під час кримінального провадження зазнають учасники, є посягання на вільний вибір захисника. Так, суд може усунути обраного адвоката і залучити більш «зручного». Якось вплинути на це обвинувачений не може.

14:26 Ср 08.05.24 9304

Дискусія

Як знизити корупційні ризики в аграрній сфері? Вчені та практики…

Неоднозначне тлумачення та застосування норм земельного законодавства робить правонаступників колишніх колективних сільськогосподарських підприємств об’єктами переслідування з боку правоохоронних органів.

13:37 Ср 08.05.24 7779

Гарантії діяльності

Правнича допомога – це не заробіток на горі, а гарантія реалізації…

Голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова звернулася до міністра оборони України Рустема Умєрова у зв’язку із публікацією «Заробіток на горі родин загиблих героїв», що була розміщена на офіційних ресурсах Закарпатського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

20:00 Вт 07.05.24 7368

Вестник:№4 квітень 2024;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл